Već 20 godina kompanija Clerici Sacco pomaže svojim kupcima da povećaju bezbednost svojih proizvoda, produže rok trajanja i smanje gubitke u proizvodnji. Od 1998. kada su se zaštitne kulture prvi put pojavile na tržištu pa do sada, izvršena je selekcija više sojeva mlečnokiselinskih bakterija u svrhu sprečavanja razvoja neželjenih mikroorganizama u fermentisanim mlečnim proizvodima kao što su jogurt, pavlaka, kiselo mleko, kao i u svim vrstama sireva.

Korišćenjem zaštitnih kultura proizvod je zdravstveno bezbedniji, otporniji na temperaturne razlike tokom transporta, što sveukupno smanjuje troškove prouzrokovane gubicima izazvanim kvarovima.

Proizvodi se sastoje od posebno selekcionisanih sojeva sposobnih da produkuju bakteriocine. Na taj način inhibiran je razvoj neželjenih bakterija, kvasaca i plesni i istovremeno je izbegnuta mogućnost razvoja neželjenog ukusa i mirisa proizvoda. Zaštitne kulture je posebno preporučljivo koristiti u periodu visoke vlage i temperature kada se navedeni problemi najčešće javljaju.

Zaštitne kulture ne izazivaju post acidifikaciju jer imaju slabu fermentativnu aktivnosti, a produkcijom bakteriocina produžavaju rok trajanja proizvoda. Dodaju se u proizvod u momentu kada i starter kulture i sem zaštitne uloge nemaju uticaja na tok procesa. Proizvod u kome su upotrebljene zaštitne kulture nije potrebno posebno deklarisati jer sojevi spadaju u istu grupu kao i sojevi starter kultura koje učestvuju u fermentaciji.