Kazein (lat. caseus – sir) je glavni protein kravljeg mleka, neophodan za proizvodnju sira, kako mlečnog tako i biljnog porekla. Natrijum kazeinat je biohemijski proiozvod i dobija se iz svežeg pasterizovanog obranog mleka raspršivanjem i sušenjem čistog kazeina.

Natrijum kazeinat se koristi kao emulgator i stabilizator u proizvodnji sira. Reč je o supstanci čijim se zgrušavanjem omogućava proizvodnja sira jer “posnom siru” (a posebno siru s biljnim mastima) daje neophodnu tvrdoću. On ima svojstvo vezivanja vode iz mleka čime učvršćuje strukturu proizvoda i sprečava raslojavanje masti.

Karakterišu ga izuzetne nutritivne vrednosti s obzirom na to da sadrži sve ključne aminokiseline. Svoju primenu nalazi u prehrambenoj industriji zahvaljujući sledećim svojstvima:

  • visoka rastvorljivost
  • sposobnost vezivanja vode
  • dobra emulgujuća svojstva

Koristi se za proizvodnju fermentisanih analognih proizvoda biljnog porekla poput feta sira, pavlake, šlaga, raznih vrsta soseva, topljenih sireva i sladoleda.

Način pakovanja: džak od 25 kg.