Natacid

Neretko pojava plesni i kvasaca u mesnoj industriji dovodi do velikih problema. Usled aktivnosti ovih mikroorganizama dolazi do promene organoleptičkih svojstava proizvoda (promena mirisa i ukusa, narušen izgled zbog raznih pigmenata koje sojevi produkuju, visok rizik od pojave toksina koje plesni mogu sintetisati u toku razvoja i time ugroziti zdravstvenu bezbednost proizvoda).

TiVADi je u prilici da vam ponudi rešenje – Natacid u praškastoj formi (E235) sa 50% aktivne materije natamicina.

Natacid se dobija u kontrolisanoj fermentaciji od strane soja Streptomyces natalensis. Ima veoma širok spektar primene u različitim oblastima prehrambene industrije, a primenjuje se u svrhu sprečavanja razvoja kvasaca i plesni. U mesnoj industriji se koristi za površinski tretman proizvoda, a upotrebljava se rastvor koncentracije 4000 ppm tako da se nanošenjem na površinu postigne koncentracija od 8 µg/cm2.

Prednosti upotrebe:

  • Vrlo je efikasan protiv velikog spektra kvasaca i plesni čime omogućava produženje roka trajanja proizvoda, kao i poboljšanje estetskog izgleda samog proizvoda,
  • Smanjuje rizik od pojave mikotoksina u proizvodu usled razvoja toksigenih plesni
  • Efikasniji je od hemijskih konzervanasa u mnogo manjim dozama
  • Nema uticaja na kulture koje se koriste u proizvodnom procesu
  • Ciljani mikroorganizmi ne mogu razviti rezistentnost
  • Ne utiče na aromu, ukus i boju proizvoda

Nisin

Nisin (E234) je prirodni polipeptid dobijen u kontrolisanoj fermentaciji soja Streptococcus lactis. Ovaj prirodni konzervans poseduje izuzetno visoku aktivnost protiv vrlo širokog spektra Gram pozitivnih bakterija, posebno se ističe svojom efikasnošću protiv sporogenih formi. Inhibira razvoj patogenih bakterija kao što su Clostridium ssp., Staphylococcus aureus, Streptococcus haemolyticus, Listeria monocytogenes, Bacillus stearothermophilus i mnogih drugih. Pogodan je za upotrebu u najrazličitijim proizvodima, a zbog svoje termostabilnosti pogotovo je pogodan za prehrambene proizvode koji prolaze termičku obradu. Rastvor se priprema u vodi oslobođenoj od hlora. Može se upotrebljavati sam ili u kombinaciji sa drugim konzervansima.

U mesnoj industriji se preporučuje primena nisina u svrhu suzbijanja toplotno rezistentnih bakterija koje mogu izazvati mnogobrojne kvarove. Upotreba nisina u ovakvu svrhu može produžiti rok trajanja proizvoda za 2 do 3 puta. Rastvor koncentracije 150 do 200 ppm se površinski nanosi na proizvod pre procesne obrade ili nakon obrade a neposredno pre pakovanja.

Kod ribe i drugih morskih plodova, gde se kvarenje proizvoda usled ogromnog ukupnog broja bakterija javlja veoma brzo, preporučuje se upotreba rastvora koncentracije od 100 do 150 ppm. Tretman se izvodi na isti način kao i kod mesa.