Probiotske starter kulture za proizvodnju kiselo-mlečnih proizvoda i sireva

Konzumiranje fermentisanih mlečnih proizvoda datira još iz praistorije. Ostala je sačuvana zabeleška rimskog istoričara Piliusa iz 76. godine pre nove ere koji preporučuje konzumiranje fermentisanih mlečnih proizvoda za lečenje probavnih poremećaja. Probiotici ili dobre bakterije se prirodno nalaze u našem crevnom sistemu. Odredjeni faktori kao sto su virusne i bakteriske infekcije, upotreba antibiotika, ishrana siromašna vlaknima mogu uticati na smanjenje njihovog broja. Nadutost, zatvor, otežano varenje, diarea samo su neki od simptoma narušene ravnoteže crevne flore. Sojevi probiotskih bakterija se pažljivo selektuju na osnovu njihove sposobnosti da prežive u stomačnoj kiselini i živi stignu do intestinalnog trakta gde putem kompeticije za hranu sa patogenim bakterijama utiču na smanjenje njihove brojnosti.

Tivadi d.o.o. u stalnoj ponudi ima različite kombinacije probiotskih sojeva:

  • SAB 440B, SAB 442B, SAB 446B (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium animalis ssp. lactis)
  • ABC 1 (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium sp. i Lactobacillus casei)
  • ABR 1 (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium sp. i Lactobacillus ramnosus)

 Pored navedenog, na vaš zahtev, u prilici smo da vam ponudimo veliki broj pojedinačnih probiotskih sojeva ili njihovih kombinacija prema vašem zahtevu.

Od davnina je najproučavaniji fermentisani napitak jogurt koji postaje popularan krajem 19. i početkom 20. veka. Njegova se popularnost delimično može objasniti otkrićima blagotvornog dejstva bakterija mlečne kiseline na očuvanje zdravlja čoveka.

Već dugi niz godina u prehrambenoj industriji sve su prisutniji dodaci koji osim drugih svojstva proizvoda osiguravaju i svojstvo funkcionalne hrane. Po definiciji Svetske Zdravstvene Organizacije probiotici su “živi mikroorganizmi koji kada se unesu u adekvatnoj količini u crevni digestivni trakt doprinose zdravlju domaćina”.

Dokazano je da probiotici blagotvorno deluju na sluzokožu creva, poboljšavaju varenje i usvajanje hranljivih materija, umanjuju učestalost infekcija dok primera radi vitamin C utiče samo na trajanje ali ne i na učestalost infekcije.Dokazano je da je jako veliki procenat ćelija našeg imunog sistema povezan sa ćelijama gastrointestinalnog trakta i samim tim, osim poboljšanja varenja probiotski sojevi utiču i na jačinu naseg imunog odgovora, tj. stabilnost našeg imunog sistema.