Brzi test za kontrolu procesa pasterizacije mleka – fosfataza test

Alkalna fofsfataza (ALP) je enzim prisutan u sirovom mleku. Pod uticajem visoke temperature u toku procesa pasterizacije dolazi do denaturacije enzima. Ako pasterizacija nije dobro obavljena (došlo je do odstupanja bilo u vremenu ili temperaturi pasterizacije) ALP se neće denaturisati. Brze test trake detektuju prisustvo/odsustvo enzima što se izražava bojom na test traci. Ukoliko enzim nije denaturisan u toku pasterizacije na traci će se pojaviti zelena boja što ukazuje da pasterizacija nije obavljena na zadovoljavajući način i postoji rizik da su i određeni mikroorganizmi preživeli proces. Ukoliko je u toku pasterizacije enzim denaturisan na traci će se pojaviti plava boja kao pokazatelj uspešne pasterizacije.

 

 Postupak kontrole:

  • Temperatura mleka u momentu kontrole prisustva ALP-a treba da je u opsegu od 4 do 370C,
  • Vrh indikator tračice uroniti u mleko,
  • Zadržati tračicu potopljenu u mleko dve do tri sekunde,
  • Izvaditi tračicu iz mleka i nakon 5 minuta od vađenja očitati rezultat.

Testove čuvati na hladnom i suvom mestu.